Actueel

Panta rei

Het glaskunstwerk Panta Rei is in december 2022 herplaatst in een kantoor in Almere. Het werk was oorspronkelijk gemaakt voor het Optas pensioenfonds in Rotterdam.

Hoflaankerk

Tijdens een kerkdienst in de Hoflaankerk in Rotterdam is op 21 augustus 2022 uitgebreid aandacht besteed aan het beeld dat Ger van Iersel in 1983 voor de Erasmus Universiteit op Woudenstein maakte. Dat beeld, ook wel Alma Mater genoemd, heeft een centrale plaats op de campus. De Hoflaankerk is daarnaast met van Iersel verbonden omdat in de Onesimus zaal nog altijd de houtplastiek van hem hangt die hij begin jaren zestig maakte.


Keramische wand Daniel den Hoed

Door de afbraak van de Daniel den Hoed kliniek in Rotterdam Zuid dreigde ook de keramische wand die Ger van Iersel daar maakte in het begin van de jaren zestig verloren te gaan. Dankzij inspanningen van de stichting Heemschut is er een nieuwe plek voor dit kunstwerk gevonden in nieuwbouw op de plaats van het Zuiderziekenhuis. In maart 2021 is het tegeltableau door Arno van Sabben deskundig verwijderd.


Herplaatsing plastiek Wilde Ganzen

Op 18 juli 2017 is een metaalplastiek uit 1967 herplaatst in het gebouw van de stichting Wilde Ganzen in Hilversum. Dit kunstwerk was oorspronkelijk ook voor de Wilde Ganzen gemaakt, waarschijnlijk voor het tienjarig jubileum. Zie het artikel in de Gooi en Eembode van 20 juli “Verloren geraakt beeld weer terug op het oude nest”.


RVS raam

In het voormalige RVS-kantoor in de Westerstraat in Rotterdam bevond zich een glas-in-beton raam ontworpen door Louis van Roode dat na diens dood is afgemaakt door Ger van Iersel. Hoe dit kunstwerk eerst in Den Haag en later in Zwolle terechtkwam is boeiend beschreven door Geert Lebbing in een publicatie op isuu https://issuu.com/geertswil/docs/ab12_a4pag_1

RVSartikel


Gaten in de muur

Op 4 juni 2016 ging in Kriterion Rotterdam de film “Gaten in de muur” van Jan Dirk Schouten in premiere. De film gaat over de relatie tussen architecten en kunstenaars in de wederopbouw van Rotterdam en bevat fragmenten van een interview met Ger van Iersel, o.a. over de totstandkoming van het Pauluskerkraam. De film vormt ook een aanvulling op het boek van Siebe Thissen “Beelden, stadsverfraaiing in Rotterdam sinds 1940”. Meer informatie op de site BKOR van het CBK Rotterdam.


Herplaatsing diverse kunstwerken

Behoud van het Pauluskerkraam dat na afbraak van de Pauluskerk is opgeslagen in een loods in Rotterdam heeft prioriteit. Tot nu toe is het niet gelukt een nieuwe bestemming voor dit iconische werk te vinden.

Daarnaast wordt ingezet op herplaatsing van het prachtige vlinderraam uit de voormalige Adriaanstichting in Rotterdam dat niet mee kon verhuizen naar de nieuwbouw van het revalidatiecentrum.

De afbraak van de Antwoordkerk in Hoogvliet in 2023 noopt tot het zoeken naar een bestemming voor (een deel van) de kenmerkende ramen die dat gebouw bepaalden. In juni 2023 zijn de meest bepalende delen van het kunstwerk uitgenomen en opgeslagen in het depot van de gemeente Rotterdam.

In Apeldoorn is een nieuwe bestemming gevonden voor de kleurige ramen die een school in die gemeente sierden.


Herplaatsing kunstwerk Lisse

Een rond kunstwerk van keramiek met als thema water heeft bijna 50 jaar als het “zwembadmozaiek” de gevel van het zwembad de Lis in Lisse gesierd. Bij de afbraak van het zwembad in het voorjaar van 2015 is het kunstwerk bewaard gebleven en sinds juli 2015 is het te bewonderen in het sculpturenpark Kasteel Keukenhof.

Het kunstwerk voor en na herplaatsing:

lissevoorherplaatsingbewerkt lisseherplaatstbewerkt